Palvelun kuvaus
HammTek on tekoälyä hyödyntävä suunterveyden tarkastuslaite, joka on suunniteltu helpottamaan ja nopeuttamaan hammastarkastuksia. Se sopii kuluttajille, hammasklinikoille, hoivakodeille, kunnille ja hyvinvointialueille. Laite mahdollistaa tarkastukset paikan päällä – myös itsepalveluna tai hoivahenkilöstön toimesta – ilman hammaslääkärin läsnäoloa.
HammTek vastaa ammattilaispulan ja väestön ikääntymisen tuomiin haasteisiin. Se tuo suun terveyden seurannan myös niiden ulottuville, joille tarkastuksiin pääsy on hankalaa. Tekoäly tunnistaa mahdolliset poikkeamat ja ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon. Laite tukee ennaltaehkäisyä, säästää aikaa ja auttaa tavoittamaan uusia potilaita tehokkaasti.
HammTek on EUDAMED-rekisteröity ja GDPR-yhteensopiva, ja sen voi integroida osaksi sote-järjestelmiä.
Käyttötapaukset
HammTekin laitetta voi hyödyntää monenlaisissa ympäristöissä, erityisesti siellä, missä suun terveyden säännöllinen seuranta on hankalaa tai resurssit ovat rajalliset.
Yksi keskeinen käyttökohde on hoivakodit, joissa asukkaiden voi olla vaikea päästä hammaslääkäriin. HammTekin avulla hoitohenkilökunta voi helposti tehdä suunterveyden seulonnan paikan päällä. Tekoäly analysoi kuvat ja tunnistaa mahdolliset poikkeamat. Jos hoitoa tarvitaan, potilaan tiedot ja AI-raportti voidaan lähettää suoraan hyvinvointialueelle tai hammaslääkäriklinikalle.
Tämä mahdollistaa sen, että hammaslääkäri voi antaa lääkitysohjeet tai reseptin etänä, ja valmistella hoitoa etukäteen – mikä voi säästää potilaan turhilta käynneiltä ja parantaa hoidon sujuvuutta.
Toinen hyvä käyttötapaus on itsepalvelupisteet, joita voidaan sijoittaa esimerkiksi terveyskeskuksiin, ostoskeskuksiin tai muihin julkisiin tiloihin. Näin seulonta onnistuu helposti ilman ajanvarausta, ja ihmiset voivat tarkistaa suun terveyttään omatoimisesti.
Ratkaisua voidaan hyödyntää myös kouluterveydenhuollossa, liikkuvissa sote-palveluissa tai osana ennaltaehkäiseviä terveysohjelmia hyvinvointialueilla.
Tieteelliset tutkimukset
- Siina Raitanen. 2025. Ammattilaisille suunnatun tekoälyavusteisen suukameran sovelluksen käyttäjäkeskeinen kehittäminen. Satakunnan ammattikorkeakoulu. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202502072496